Jovana Civrić – Ta sreća, kada vratite nečemu život, je nemerljiva sa bio koje finansijske strane

Da li ste čuli za restauracju obuće ? Da li verujete da je tako nešto uopšte moguće? Ako živite u Čačku, onda sigurno znate Jovanu Civrić koja već dve godine pravi unikatna umetnička dela na obući.

Jovana je jedina u Srbiji koja se bavi ovom vrstom posla, kako i sama kaže, uživa u tome da “starim” stvarima da novi “život”.

Ukoliko želite da sačuvate neke vama posebno drage cipele, patike, onda je restauiranje obuće pravi izbor.

  • Radi se o vrlo zanimljivom i jedinstvenom poslu, pogotovo na našim prostorima, kako si došla na ideju da se baviš restauracijom obuće?

Ideja je došla krajnje spontano. Gledajući klipove na „You Tube“, a i kao neko ko je kolekcionar patika, pogledala sam i videla da postoje specijalne boje za obuću  u Americi i tako sam od prijateljice nabavila prvu bočicu. Onda sam uradila svoje patike, to je ujedno bila prva obuća  koju sam sredila, videla sam da to ide i tako je sve krenulo.

Nakon što je priča dobila ozbiljniji ton, onda sam našla “učitelja” ( iz Amerike) preko „Skypa“, tako je priča postala ozbiljna. Stalna učenja, časovi,tako se priča podigla na jedan zavidan nivo. Vrlo brzo se uz Čačanke pročulo o meni i ostalo je istorija.

  • Kako izgleda sam postupak restauracije?

Prvo se skida fabrički lak, onda se ispravljaju sve neravnine kod kože koje su nastale hodanjem,skidaju se i sva oštećenja koja postoje i onda krećemo u proces farbanja.

  • Koliko traje sam postupak restauracije?

Četiri , pet dana. Sve zavisi koliko treba da se sve detaljno očisti, dok se pripremi, zatim sledi sedam ili osam slojeva farbe, ali i zaštitni lak.

  • Da li samo obuća može da se sređuje ili i neki drugi odevni predmeti?

Može da se radi bukvalno sve, od platna, kože, skaja. Patike, jakne, kaiševi, tašne, cipele, bukvalno sve… trenutno je u svetu potpuni hit oslikavanje na „Timberland“ modelima, tako da imam u planu i tako nešto da probam i da razvijem ideju.

  •  Pretpostavljam da se ljudi odlučuju za restauraciju kako bi sačuvali svoj omiljeni par obuće, koja je najzanimljivija priča koja je ispričana u „Shoe People“,radionici obuće?

Jedna od najdražih priča je kada mi se javila devojka iz Italije čija je baka preminula. Unuka je želela njene omiljene papuče da sačuva, odnosno, restauira i  na taj način sačuva od zaborava. Ta sreća, kada vratite nečemu život je nemerljiva sa bio koje finansijkse strane.

tekst: Dragana Milosavljević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *