Sve što treba da znate o ružama i njihovom održavanju

Ruža je, bez konkurencije, najlepši cvet. Svaka ruža ima neku svoju simboliku, njoj su posvećene mnoge pesme i priče, a da ne pominjemo činjenicu da predstavlja simbol lepote.

Zato, ako imate dvorište, nemojte dozvoliti da nemate bar nekoliko ruža. Nega nije komplikovana, a znatno će ulepšati vašu baštu.

Sadnja ruža

Možete ih posaditi već u martu. Naravno, svaki cvet voli kvalitetno zemljište, ali ruža može da opstane i u zemlji osrednjeg kvaliteta. Ipak, ako želite da budete sigurni da će opstati, dodajte malo humusnog zemljišta, tamo gde ste isplanirali da ih posadite. Poželjno je dodati i stajskog đubriva.

Sve o sadnji ruža i njihovom održavanju!

Nemojte saditi ruže na mestima gde je visok nivo vode, kada padne kiša, odnosno gde su velike bare. Ukoliko baš nemate drugo mesto, sprovedite drenažu u tom delu dvorišta i napravite kanaliće niz koje će voda da oteče.

Rastojanje između ruža treba da bude oko 50cm.

Nega ruža

Kao što smo već naveli, ruže ne zahtevaju previše nege, poput, petunija ili sličnog cveća.

Leti, tokom velikih suša, povremeno ih zalivajte, najbolje bi bilo predveče. Potrebno je čistiti ih od korova i redovno uklanjati osušene cvetove.

Ko voli da zadrži bujnost i lepotu svojih ruža, može ih prihrajnivati, s vremena na vreme. Na žalost nisu imune na bolesti i štetočine, ponekad ih napadaju gljivice, pa je zato poželjno da ih povremeno i poprskate određenim preparatima. U poljoprivrednim apotekama se mogu naći ekološki preparati za zaštitu ruža.

Kako da negujete ruže u vašem dvorištu?

Orezujte ih na proleće. Za orezivanje treba imati određeno znanje. Isecite osušene delove, kao i grančice, kako bi biljka skoncentrisala svoju snagu na rast pupoljka.

Za održavanje ruža ponekad treba vešta ruka

Ruže nisu zahtevne za održavanje, ali čitavo dvorište jeste. Treba redovno zalivati cveće, kositi travu, sklupljati lišće … Ako vi nemate dovoljno vremena, tu je TIM MAX iz Gornjeg Milanovca.

Tim Max se preko petnaest godina bavi uređivanjem i održavanjem dvorišta. Svoju delatnost proširili su i na postavljanje ograda, tepih trave, pravljenje fontana …

Za sve što vam je potrebno oko održavanja i uređenja dvorišta, tu je TIM MAX. Za više informacija i cene pozovite na 064/54-55-055.

Prepustite stručnjacima iz TIM MAX-a da urede vaše cveće i održavaju vaše dvorište!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *