Kako lečiti neprijatni zadah?

Imate loš zadah u ustima i jako vam je neprijatno. Ne znate koji je razlog, jer redovno perete zube. Loš zadah je obično znak neke bolesti, koju je potrebno izlečiti.

Evo zbog kojih razloga se javlja ovaj poremećaj:

Kvarni zubi – ako imate problem sa zadahom, najpre posetite svog stomatologa. Naročito ako se problem sa dahom javio tek nedavno. Verovatno imate neki ozbiljan kvar koji je prouzrokovao i loš zadah. Karijes takođe može biti problem. Nakon obroka očistite svoje zube koncem, jer hrana koja ostane između zuba može da prouzrokuje loš zadah.

Problemi sa varenjem – neprijatan miris u vašim ustima može biti i zbog problema sa varenjem. Ako sumnjate, posetite gastroenterologa ili pak, korigujte ishranu. U ovom slučaju obično je poželjno jesti više kiselih namirnica, salata, voća i povrća. Prirodni sokovi, jogurt, kiselo mleko i slične namirnice su takođe poželjne, kao i da svoje obroke raspodelite u pet manjih tokom dana. Loš zadah može biti i posledica dijeta, odnosno ako ne unosimo dovoljno proteina u naš organizam.

Uzrok neprijatnog zadaha mogu biti peoblemi sa želucem, kvarnim zubima, bakterijama …

Sekret iz nosa – kada se prehladimo sekret iz naših sinusa silazi niz nos, ali i niz grlo. Ova sluz je neprijatnog mirisa, koji ujedno ostavlja i u našim ustima, što prouzrokuje loš zadah.

Bakterije na jeziku – kada perete zube, istrljajte malo i jezik četkicom, a nije loše ni isprati usta nekom specijalnom tešnošću za oralnu upotrebu. Usta možete ispirati i rashlađenim čajem od žalfije, ako vam je budžet ograničen ( dobre tečnosti za ispiranje usta su poskupe, a brzo se potroše ). Naš jezik je pogodno tlo za razvoj bakterija koje razvijaju neprijatan miris u našim ustima.

Isušena usta – ako u našim ustima nema dovoljno pljuvačke, čiji je zadatak ujedno i da ispira usnu duplju, loš dah je neizbežan. Usta se isušuju i ako smo iz nekog razloga prinuđeni da dišemo na usta, a mogu ih isušiti i određeni lekovi.

Limun kao prirodni lek za loš dah

Prirodni lek za loš dah

Ako je loš dah kod vas učestao, pripremite sebi domaći lek, koji je jeftin, a sprema se brzo i lako. Takođe, konzumiranje ne zahteva neku određenu pripremu.

Prosto, iscedite jedan limun u litar vode i lagano ispijajte ovaj napitak. Ne mora sve odjednom, naravno, ali je potrebno da popijete ovu dozu tokom dana. Napitak možete spremiti u flašu, pa lagano ispijati, recimo, tokom radnog vremena na poslu.

Limun će pročistiti vaš organizam, usnu duplju, kao i organe za varenje, očistiće toksine i bakterije, a neprijatan zadah postaće prošlost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *