Domaći lekovi protiv upale grla. Izlečite se bez antibiotika

Upala grla može biti toliko jaka, da običan obrok i gutanje hrane, postanu bolno iskustvo.

Pre upale grla obično imamo upalu sinusa i slivanje sekreta niz grlo. Ovo je trenutak kada bi trebalo da odreagujemo i primenimo određenu terapiju, kako bi smo sprečili da upala pređe na grlo ili, još gore, pluća.

Ne morate kupovati odmah lekove i septolete. U ovom slučaju možete se osloniti isključivo na domaću medicinu.

Izlečite upalu grla bez lekova.

Čime ispirati grlo?

Kada se desi upala, najbolje je očistiti grlo od bakterija. Žalfija odavno važi za biljku koja vam može pomoći u tome.

Skuvajte što jači čaj od žalfije, ostavite da se ohladi i ispirajte grlo. Tokom ispiranja, trudite se da čaj prodre što dublje, ne plašite se čak ni ako imate nagon za povraćanjem. Žalfija će smanjiti upalu i očistiti usnu dupju od bakterija.

Ispiranje usta žalfijom možete početi da primenjujete, već kada primetite da vam se sliva sekret kroz grlo. Bitno je odreagovati na vreme.

Žalfiju u svakom trenutku treba imati u kući. Može se naći u svakoj prodavnici zdrave hrane i nije skupa. Možete je čak i uzgajati u saksiji, ako nemate dvorište. Domaća žalfija je uvek bolja solucija.

Najbolji čajevi za upalu grla.

Upala grla i pranje ruku

Šta povezuje upalu grla i pranje ruku?

Upala grla često nastaje zbog bakterija koje unosimo u organizam preko hrane. Zato je jako bitno prati ruke pre jela, kao i svaki put kada želimo nešto da pojedemo. Bilo da sedamo za sto da ručamo ili samo želimo da uzmemo zalogaj peciva, slatkiš ili voćku, treba voditi računa o tome da li su nam ruke čiste.

Bakterije preko ruku i hrane, nalaze put do naših usta, grla, disajnih i organa za varenje.

O ovome treba voditi računa ako smo u društvo osobe koja je prehlađena, posebno ako smo se rukovali sa nekim ko je prehlađen.

Higijenom protiv upale grla

Kako lečiti jake bolove u grlu?

Za jake bolove i upale, najbolje je koristiti rakiju kao alternativni način lečenja. Ne prija svima jak miris alkohola, ali svakako pomaže.

Rakiju zagrejte a potom sa njom natopite pamučnu tkaninu. Sačekajte malo da se tkanina ohladi, dovoljno da možete da je prislonite sebi na grlo. Drugom tkaninom uvežite oblogu oko svog vrata.

Osetićete olakšanje već nakon par minuta, bez obzira koliko jake bolove imate, ali, bilo bi dobro da prenoćite sa oblogom na vratu.

Rakija nije samo za piće. Može vas spasiti i bolova u grlu.

Alternativna medicina nije zamena za lekara

Obično zanemarimo svoje zdravlje kada nas zaboli grlo ili kada se prehladimo. Uzmemo neki šumeći lek, u nadi da ćemo tako ozdraviti.

Prehlade i upale grla ne treba ,,iznositi na nogama“ već se javiti lekaru radi detaljnijeg pregleda. Jedino lekar može utvrditi da li se upala proširila na pluća i da li se povlači.

Zato, i ako vam lečenje žalfijom i rakijom pomogne u nekom trenutku, znajte da je poseta lekaru i u tom slučaju obavezna, kako bi ste izbegli dalje komplikacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *