Da li se nekad farbali kosu kanom? Kana, pored farbanja, ŠTITI i NEGUJE vašu kosu.

Gotovo svaka žena se farba, neko želi da prikrije sede, a neko prosto zbog imidža. Na žalost, konstantno farbanje kose može da ošteti naše vlasi. Zato neke dame pribegavaju i prirodnim alternativama farbanja kose.

Kana je svakako odlična solucija.

Pretežno je koriste žene u orijentalim zemljama. Ako ste se ikada divili Indijkama i njihovim dugim, crnim kosama, koje su veoma kvalitetne, znajte da se one vekovima oslanjaju na kanu, kada je reč o nezi kose. Kana ima jako dugu tradiciju u njihovoj kulturi. Koriste je i za ukrašavanje kože tokom svečanosti.

Kana, ne samo da farba kosu, čini je bujnijom i zdravijom. Kako i ne bi, kada se radi o potpuno prirodnom proizvodu. Kana se dobija od istoimene biljke, čije se lišće suši, da bi se potom od njega dobio prah.

Prirodno farbanje kose kanom

Kako farbati kosu pomoću kane?

Uz pomoć kane, kosu možete ofarbati u crvenkastu i crnu boju. Za crvenu se koristi čist prah kane, dok za crnu boju, proizvođači mešaju biljku sa indigom.

Kada kupujte kanu, ona može biti u raznim oblicima i pakovanjima, ali kod nas se najčešće kupuje u prahu.

Sadržaj pakovanja sipajte u činiju, zatim dodajte malo mlake vode i sve promešajte. Smesa treba da bude malo gušća nego obična farba. Mešajte dok ne razbijete sve grudvice. Ponekad se dodaju i neki korisni sastojci poput žumanceta, maslinovog ulja ili crnog vina, kako bi se dobio bolji kvalitet boje.

Nakon što dobijete smesu, nanesite je polako na kosu od vrhova ka krajevima. Dakle, kao kod klasičnog farbanja. Pošto se i od kane može dobiti alergija, najpre nanesite malo smese na ruku i sačekajte par minuta kako bi ste se uverili da niste osetljivi na kanu. Ako se ne pojavi alergijska reakcija, počnite sa farbanjem. Koristite rukavice, jer se fleke na koži od kane teško skidaju.

Kada završite sa nanošenjem kane na kosu, protrljajte kosu rukama, kako bi se kana pravilno rasporedila. Uvijte kosu u neki stari peškir i sačekajte oko tri sata ili duže. Zatim možete oprati kosu.

Farbanje kose kanom: postupak

Šta je bolje: klasična farba ili kana?

Kana, na žalost, ne može zameniti u potpunosti klasično farbanje kose iz mnogo razloga.

Prvo, kana ima samo dve boje, dok je nijansi obične farbe za kosu mnogo. Takođe kana se može primiti  samo na prirodnu boju. Sede se teško prikrivaju, a ne funkcioniše ni kod farbane kose, naročito ako je blajhana ili šatirana.

Ako ste farbali kosu kanom, potrošićete i više vode, jer ispiranje traje nešto duže i imaćete možda i neprijatan osećaj. Tačnije imaćete utisak kao da vam pesak ispada iz kose.

Ipak, farbanje kose kanom ima jednu veliku prednost u odnosu na veštačke farbe. Kana je prirodna, pored farbanja, neguje vašu kosu, pa nećete imati potrebu za skupim šamponima i pakovanjima.

Da li ste vi ikada farbali kosu kanom? Kakva su vaša iskustva? Pišite nam u komentarima…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *