Danas je Sveta Petka, jedan od najvećih pravoslavnih praznika, posvećen, pre svega, ženama

U srpskoj tradiciji i religiji, duboko je ukorenjen kult svete Petke, jedne od najvećih svetiteljki. Praznik je, pre svega, posvećen ženama i deci. Slavi se 27. oktobra i ovaj dan je poznatiji kao Petkovdan.

Rođena je na obali Mramornog mora, tačnije na teritoriji Trakije. Porodica je bila imućna i pobžna, pa se svetiteljka, nakon smrti svojih roditelja zamonašila i dobila ime Paraskeva. Njen brat se, takođe zamonašio.

Potom se zaputila u Jordansku pustinju gde je živela asketskim životom, sve do starosti. Dve godine pred smrt, vratila se u svoj rodni grad, gde je poživela svoje poslednje, ovozemaljske dane. Tada je sahranjena na lokalnom groblju.

Gde se nalaze mošti svete Petke?

Svetiteljkine mošti su se prenosile više puta. Legenda kaže da je sveta Petka sahranjena pored dvojice muškaraca, čija su tela širila neprijatan miris, pa su njihovi grobovi tada otkopani. Ustanovljeno je da je telo  mati Paraskeve netruležno, ali tom prilikom nije dirano.

Posle nekog vremena, sveta Petka se prikazala u snu jednom muškarcu i ženi, sa molbom da se njeno telo otkopa, što je i učinjeno. Mošti su prenete u hram posvećen svetom Petru i Pavlu u Epivatu, zatim u Carigrad i na kraju u Trnovo.

Slede burna vremena i osmanlijska osvajanja. Turci su, osvojivši Trnovo, preneli mošti u svoju domovinu, zatim u Vlašku. Nakon Kosovske bitke, kneginja Milica, uspela je da izdejstvuje kod sultana Bajazita, da se mošti prenesu u Beograd.

Mošti svete Petke su ostale u crkvi Ružici na Kalemegdanu, sve dok Sulejman Veličanstveni nije osvojio Beograd 1521. godine. Mošti su prenete u Carigrad a zatim u rumunski grad Jaši, gde počivaju i dan danas u Sabornom hramu Mitropolije.

Na Kalemegdanu, u kapeli Svete Petke se nalaze dva svetiteljkina prsta, kao i izvor svete vodice. Širom Srbije, ali i drugih zemalja, postoje lekoviti izvori, posvećeni svetiteljki.

Ako ste vernik, na današnji dan je lepo  otići u hram i zapaliti sveću za vaše zdravlje, kao i za zdravje vaše porodice i dece.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *