Da li ste ikada šetali Stazom zdravlja do Parmenca?

Kada poželite da iskoristite svoj slobodan dan na najbolji mogući način, a da provedete vreme u prirodi i na svežem vazduhu, predlažemo šetnju Stazom zdravlja do brane u Parmencu.

Pojedinim sugrađanima je ovo normalna svakodnevnica, zahvaljujući kojoj održavaju kondiciju i zdravlje. Za druge je ovo ekspremni sport u koji se ne upuštaju, dok su treći možda išli donekle, a zatim se vratili.

Šetnja do Parmenca bar jednom nedeljno, je odlična fizička aktivnost za sve generacije. Boravak u prirodi i kretanje će vam zasigurno prijati.

Početak staze, nekoliko stotina metara od brane na Moravi.

Staza počinje kod brane na Moravi, odmah čim pređete most. Dugačka je preko 4km, dok je nešto manje od 1km asfaltirano. Asfaltiranje staze je počelo od skoro, pa se nadamo da će grad Čaćak svake godine dodavati po koji metar asfalta. To će svakako značiti brojnim sugrađanima koji koriste ovu stazu za trčanje, osobama sa invaliditetom, ali i majkama koje ovuda voze kolica sa svojom bebom.

Ako se odvažite da pređete čitavu stazu, uživaćete u prirodi. Na samom početku vas očekuju prostrane livade, čak možete prići i do Morave.

Negde na sredini staze, bićete okruženi šumom i ovo je možda najlepši deo Staze zdravlja. Naročito u proleće i jesen, kada je drveće puno boja. S obzirom da se ovaj deo staze nalazi u hladovini, ume da se zadrži blato, ali nije strašno. Samo nije poželjno doći u novoj obući.

Sredina staze je šumovita i ovo je ujedno najlepši deo.

Kada izađete iz šumovitog dela staze očekuje vas još livada, njiva i voćnjaka. Usput ćete proći pored info tabli, na kojima piše koliko kilometara ste prešli. Nakon što prođete tablu na kojoj pište 4km, očekuje vas još par minuta šetnje i tu je kraj staze.

Tu ćete naići na malu raskrsnicu i obično se šetnja ovde završava. Staza se produžava dalje ka Ovčar banji, pa možete slobodno nastaviti šetnju, ako ste raspoloženi. Ako niste, skrente levo, pređite preko brane i odmorite u jednom od restorana koji se ovde nalaze.

Ovo je ujedno i jako dobra poziicija za pecanje.  

Vašu šetnju, nakon pauze možete nastaviti natrag do Čačka, a ako ste se umorili, možete se vratiti i taksijem. Skoro 5km šetnje kroz prirodu je sasvim u redu.

Šetnja do Parmenca Stazom zdravlja traje nepunih sat vremena u jednom pravcu. Ovo je odličan način da se relaksirate tokom vikenda, čak i ako vam je budžet ograničen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *