Srećna slava! Da li znate ko je bio sveti Nikola? Zaštitnik dece i inspiracija za Deda Mraza.

Danas se proslavlja najveća srpska slava, sveti Nikola. Verovatno vam je poznata narodna izreka koja kaže da pola Srbije slavi, a druga polovina ide na slavu.

A da li ste znali ko je bio sveti Nikola? Koliko je poštovan i među pravoslavnim i katoličkim hrišćanima?

Rođen je kao jedinac u bogatoj porodici, koja je živela na području današnje Turske. Bio je pobožan i skroman, pa je krenuo stopama svog strica. Otišao u manastir Novi Sion, gde počinje njegov duhovni život. Bio je jako skroman i pomagao je ljudima, pa je smatran svetiteljem još za života. Delio je siromašnima bogatstvo koje je nasledio od svojih roditelja, postao je i arhiepiskop, ali i bio je zatvaran u tamnici zbog svoje vere. Preminuo je 345. godine nakon kraće bolesti i sahranjen u Sabornoj crkvi u Miri.

Nakon što su Turci zagazili na ove prostore, mošti svetog Nikole su prenete u Bari ( Italija ) i dan danas počivaju u crkvi Svetog Jovana Preteče.

Sveti Nikola se proslavlja 19. decembra, ali i 22. maja kada se obeležava prenos moštiju svetog Nikole u Bari. Ovaj praznik je kod nas poznatiji kao Mladi Nikola.

Svetac je najpoznatiji kao zaštitnik mornara, pa su mu podignute mnoge crkve koje se nalaze na primorju. Osim mornara, veruje se da sveti Nikola štiti i decu, putnike, učene ljude i trgovce. Postoje brojne legende o putnicima koje je sveti Nikola zaštitio kako ne bi bili opljačkani ili ubijeni.

Najpoznatija zanimljivost jeste da je sveti Nikola bio inspiracija za lik Deda Mraz, bar tako kaže jedna verzija priče. U jednoj dečijoj pesmici, sveti Nikola za Božić donosi deci poklone.

SMS poruke i čestike za slavu Nikoljdan

Ako želite da čestitate slavu svojim prijateljima ili rodbini, odaberite jednu od narednih poruka:

  • Srećna Slava! Neka vam sveti Nikola prelije bačve sa vinom, domove sa žitom i zdravljem, a polja sa rodom i berićetom.
  • U čije se zdravlje vino pilo, sve mu zdravo i veselo bilo, rodilo mu i žito i vino, ponajviše pšenica belica i u kući zdrava dečica.
  • Da slavite još sto godina, vi kod nas, a mi kod vas. Srećna slava!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *