Bešamel sos – recept

Bešamel sos ima lagan i specifičan ukus, a može se koristiti za razna jela. Osim što se lako pravi, treba pomenuti da će vam za bešamel trebati samo tri sastojka.

Naravno postoji i kupovni bešamel. Kupovni instant bešamel sos, ne košta više od 100 dinara po kesici, a sprema se brzo i lako prema uputstvu koje se nalazi na pakovanju. Međutim ako:

  • Ne volite veštačke praškaste soseve i više pažnje pridajete domaćoj hrani
  • Ili ako niste našli instant bešamel sos u vašem lokalnom marketu pa ste prinuđeni da ga sami napravite

… znajte da vam treba nekih pola sata da dobijete savršeni domaći sos za vaša jela.

Recept za bešamel sos

Da bi ste napravili bešamel, potrebni su vam

  • Puter ( ili magrarin )
  • Brašno
  • Mleko

Što se tiče količine sastojaka, sve zavisi od toga koliko sosa želite da dobijete. Za dve osobe dovoljno je:

  • 50g putera ili margarina
  • 50g brašna ( koliko stavite putera, toliko ide i brašna )
  • 750ml mleka

POSTUPAK: Predlažemo da za spremanje koristite malo dublju šerpu. Puter ili margarin otopite na srednjoj temperaturi. Kada se otopi, dodajte brašno i uz konstantno mešanje ga pržite oko pet minuta. Zatim sklonite šerpu sa vatre, dodajte malo mleka i mešajte ručnom mutilicom dok se grudvice brašna ne razbiju. Potom odmah vratite šerpu na šporet i uz mešanje polako dodajte ostatak mleka.

Dok mleko ne provri, promešajte po malo sos na svakih minut, dva. A kada primetite da se mleko zagrejalo i da će da provri počnite da mešate varjačom i mešajte bez prestanka sve dok se sos dovoljno ne zgusne.

Kada primetite da se prilikom mešanja sos pomera tako da možete da vidite dno šerpe, vaš bešamel je gotov.

Za koja jela se može koristiti bešamel?

Ovaj sos možete koristiti za mnoge specijalitete. Najradije se preporučuje za piletinu ali i za testenine poput njoka, lazanja ili makarona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *