TOP 6 zanimljivosti o tortama.

Kakve torte volite? Voćne ili čokoladne? Da li na svakoj proslavi uporno čekate kada će poslužiti rođendansku, odnosno svadbenu tortu?

U tom slučaju će vam sigurno biti interesantno da pročitate ovih TOP 6 zanimljivosti o tortama.

PROČITAJTE JOŠ I Simatični citati o slatkišima

Smatra se da su Egipćani bili prva civilizacija koja je počela da pravi torte, tako što su hleb premazivali medom. Receptura se vekovima samo delimično menjala, sve do šesnaestog veka, kada su Italijani usavršili svoje poslastičarske veštine, počevši da dodaju u testo puter i jaja, pa je to bio začetak torti poput ovih koje mi danas konzumiramo.

Ne zna se kada su torte počele da se služe na proslavama poput svadbi i rođendana. U osamnaestom veku je aristokratija počela da služi torte na svojim proslavama, a od devetnaestog veka i niži staleži, jer su šećer i brašno postali dostupniji svima.

Doboš torta ostala je i do današnjeg dana jedna od najpopularnijih u svetu. Izumitelj torte bio je jedan mađarski kuvar, koji je ujedno bio i dobar poznavalac marketinga. Doboš tortu je predstavio kao poslasticu koja je praktična, može dugo da stoji i veoma je pogodna za transport. Posebnu pažnju posvetio je estetskom izgledu torte, jer lepota je ono što najčešće prodaje proizvod. Zbog glatke glazure od šećera po vrhu i okruglog oblika, podsećala je na doboš, pa je na taj način i dobila ime.

Najveća svadbena torta napravljena je 2004. godine u američkoj državi Konektikat. Bila je teška 6818kg. Najskuplja svadbena torta napravljena je 2013. i koštala je ,,tričavih“ 52,7 miliona dolara.

Ukras u obliku mladenaca na svadbenoj torti je počeo da se praktikuje sredinom dvadesetog veka.

Ako imate kod kuće recept za Saher tortu, znajte da se radi o kopiji recepture. Originalni recept se čuva u sefu hotela ,,Saher“ u Beču, na čijem je otvaranju prvi put poslužena. Recept je osmislio mladi jevrejski poslastičar, po kojem je torta i dobila ime.  Sve se desilo slučajno. Glavni poslastičar koji je trebalo da osmisli desert povodom otvaranje hotela se razboleo i njegov mlađi kolega je dobio priliku da preuzme težak zadatak. Danas hotel ,,Saher“ godišnje proizvede preko 300.000 parčića torte koje kasnije distribuira širom sveta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *