Slatki mali MAKARONSI

Makaronski mnogim laicima na prvi pogled deluju kao obojene vanlice. Oni koji su ih pobali znaju da su mnogo ukusniji i laganiji od vanilica.

Svaki put kada zagrizete makarons, osetićete kao da vas je ovaj kolač pomilovao po duši. Bez preterivanja!

Naziv ,,makaron“ je italijanskog porekla i smatra se da označava makarone ili pastu. Receptura je najverovatnije nastala u jednom italijanskom manastiru u IX veku. Kada se Katarina de Mediči, inače Italijanka, udala za francuskog kralja početkom XVI veka, pozvala je brojne kuvare i poslastičare iz Italije kako bi je služili na dvoru. Tako su makaronski stigli u Francusku.

Kako se prave makaronsi?

Makaronsi su desert koji se jako teško pravi. Zahteva mnogo vremena, živaca, ali i novca. Zato je ovo jedna od onih poslastica za koju se više isplati kuputi je gotovu. Uštedećete i vreme i novac.

Jedan od najskupljih sastojaka je badem, koji se najpre obari na pari, a zatim se mora usitniti, najbolje u blenderu zajedo sa šećerom u prahu. Nakon toga se ova mešavija proseje.

Foto: FB stranica Torte Ignjo

Belanca se umute, a potom se u njih dodaje kristal šećer. Sve se mora odraditi lagano, sipajte šećer kašiku po kašiku. Svaka domaćica verovatno zna koliko je bitno pravilno umutiti belanca. U smesu se ubacuje i ekstrakt vanile. Može i ekstrakt u nekoj drugoj boji, zavisi kakvu boju makaronsa želite da dobijete.

Opet spremite živce: dodajte bademe i šećer u prahu u belance i veoma lagano mešajte da belanca ne splasnu.

Pripremite pleh sa papirom za pečenje. Od smese koju ste napravili pravite male krugove za makaronse. Ovo se obično radi špricom, ali možete i kašičicom ako ste dovoljno spretni. Ostavite par minuta da odstoje, pa ubacite u rernu da se osuše oko petnaest minuta. Kao kada pravite puslice ili kore za beze tortu. Znači bitno je izvaditi ih u pravom momentu, kako bi bile savršene.

Nakon što se ohlade, namažite ih filom.

Makaronsi su divan uskras i za svečane torte. Foto: FB stranica Torte Ignjo

Fil:

Stavite mleko da provri, a umeđuvremenu umutite žumanca sa šećerom. Kada mleko provri dodajte smesu od žumanaca i šećera. Mešajte oko dva minuta. Zatim dodajte maslac i mešajte još dva minuta. Po želji možete dodati i lešnike ili bademe, naravno samlevene.

Zvuči komplikovano, zar ne? Srećom radionica Torte Ignjo ima makaronske fantastičnog ukusa. Posetite ih preko puta Galery restorana, u ulici Vuka Karadžića 4.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *