Da li ste ikada spremali kafu na ovaj način?

Kako kuvate kafu? Verovatno isto kao i većina:

Koliko šolja kafe vam je potrebno, toliko šolja vode sipate u džezvu. Sačekate da provri. Onda primetnite staro pravilo: sklonite džezvu sa vatre, koliko šolja kafe, toliko kašičica kafe sipate u džezvu i promešate. Zatim vratite džezvu na ringlu, sačekate da provri i kafica je spremna.

Međutim postoje i drugi načini.

Recimo u Bosni, kaficu spremaju na isti način, ali kada zakuvaju, i po tri, četiri puta je vraćaju na ringlu kako bi  ponovo provrela. U Bosni se kafa služi u malim šoljicama, dok džezva ne ostaje u kuhinji, već se iznese na sto, kako bi se kafa po potrebi dolivala u šolje, ukoliko neko želi da popije još.

Foto: Boncaffe

Evo još jednog načina za kuvanje kafe: spiajte kafu u džezvu, a zatim preko nje hladnu vodu, dobro promešajte i tek onda stavite na ringlu da se zagreje. Kad proključa kafa je spremna.

Ako pijete slatku kafu, pomešajte u džezvi mlevenu kafu i šećer. Potom, kao u prethodnom primeru, dodajte vodu i stavite na ringlu da se zagreje do ključanja. Inače, ako pijete slatku kafu, mnogo je bolje zasladiti je po želji, pre nego što se voda zagreje, kako bi se šećer bolje rastopio, nego da je skuvate i poslužite, pa tek onda naknadno šećerite.

Kao i uvek, predlažemo da probate BON kafu! Možete je naći na sledećim prodajnim mestima:

Md produkt – prodavnice ( Čačak i Ivanjica ), Bolero – diskont ( Čačak, Ivanjica, Guča, Gornji Milanovac, Mrčajevci ), Proleter-Metalac ( Čačak i Gornji Milanovac ), Harizma pro team ( Čačak i Ivanjica ), Lavas  diskont pića, Cupara trade  diskont pića, Trgojug,  L&M, prodavnice Međaš na Keju, DA str,  Antis co plus, Dva jasena, Home shop, Haustor, prodavnica Luka, Trgovina Savković, prodavnica Brazil, diskont pića KIM G. Milanovac, Trgovina Zornić, Talija 99, Trgovina Stevović, maloprodajni objekti Makrobela.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *