Danas je Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac

Pravoslavni vernici danas proslavljaju praznik Svetog Vasilija Ostroškog. Sveti Vasilije poznat je kao jedan od najpoštvanijih svetaca na našim prostorima, a mali je broj onih koji nisu do sada nisu bili u manastiru Ostrog.

Biografija svetog Vasilija, kaže da je rođen na samom početku 17. veka, kao Stojan Jovanović. Rođen je nadomak Trebinja, i to u vreme kada se praktikovao danak u krvi, pa je bio običaj da se hrišćanski dečaci odvode od svojih porodica i vremenom postanu turski vojnici.

Stojanov stric, bio je iguman u manastiru Zvala, pa roditelji šalju malog Stojana u manastir, nadajući se da će tamo biti bezbedniji.

U Zavali, Stojan se učio crkvenoj pismenosti, a školovanje je nastavio u manastiru Tvrdoš, gde je, nekoliko godina kasnije, dobio i čin sveštenika.

Iz političkih razloga, vremenom je prešao u Pećku Patrijaršiju, zatim na Svetu Goru, u Vlašku čak je jedno vreme bio i u Ukrajni. Na kraju se vratio svom narodu u Hercegovini. Tokom života često je bio progonjen i klevetan, što od strane turskih vlasti i katoličkog sveštenstva, što od domaćih knezova, čak i od nekih pravoslavnih lica.

Ipak, to mu nije smetalo da obavlja svoje svešteničke dužnosti, da putuje gde god je bilo potrebno, čak i da štiti svoje parohijane od turskog zuluma.

Poslednje godine svog života proveo je u isposnici u Gornjem Ostrogu. Na mestu gde se danas nalazi manastir Gornji Ostrog, najpre je bila mala crkva, posvećena Vavedenju Presvete Bogorodice, koju je izgradio sveti Isaja.

Sveti Vasilije se založio da se na ovom mestu izgradi veći manastir, kao i da manastir dobije određeno imanje.

Preminuo je 1671. godine. Njegove mošti se i dalje čuvaju u manastiru Ostrog i vernici im se mogu pokloniti. Postoji mnogo ljudi koji danas mogu da posvedoče čudima koja su doživeli nakon što su posetili manastir.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *