Istorijske i poznate ličnosti koje su veći zavisnici od kafe, nego vi

Mislite da ste pravi zavisnik od kafe? Koliko god da je pijete na dnevnom nivou, vi ste ,,mala maca“ u odnosu na mnoge istorijske ličnosti koje su obožavale ovo piće.

Poznate ličnosti, najmoćniji ljudi sveta, ali i velikani istorije, pre svega su ( bili ) obični ljudi, koji su, kao i mi sami, uživali u nekim svakodnevnim ritualima. Kafa je bila jedna od njih.

Recimo čuveni Volter je pio oko četrdeset šoljica dnevno, a uživao je da pomeša kafu i čokoladu. Onore de Balzak bio je još veći ovisnik. Pio je čak pedeset do šezdeset  šoljica dnevno, kako bi što više pisao i ostao što duže budan.

Bah je čak i odao priznanje ovom napitku, tako što je 1732. godine komponovao katantu ,,Kafa“. Zahtevao je da njegova kafa ima tačno šezdeset zrna, često je čak i sam brojao, kako bi se uverio da neće doći do greške. Zvuči kao nešto što bi uradio Šeldon Kuper iz serije ,,Štreberi“, tako da verovatno su svi geniji po malo ekscentrični.

A kada smo već kod popularnih serija, kreator ,,Tvin Piksa“ Dejvid Linč, toliko obožava kafu, da je svoju osobinu preneo i na likove iz serije. Ko je gledao ,,Tvin Piks“ verovatno je primetio ovaj detalj. Linč danas poseduje kompaniju za organsku proizvodnju kafe.

Autorka romana ,,Male žene“, Luiza Mej Alkot, svojevremeno je izjavila da bi radije prihvatila kafu nego komplimat, i time dala do znanja koliko joj znači uživanje u ispijanju crnog napitka.

Kralj Gustav III os Švedske bio je još jedan velikan svetske istorije koji je obožavao kafu. Priča kaže da je čak spasio dva brata blizanca od smrtne kazne, kako bi na njima eksperimentisao dejstvo ovog napitka. Do kraja života jedan brat je pio tri lonca kafe dnevno, drugi tri lonca čaja, a kralj je pratio efekte.

U Vatikanu se kafa smatrala đavoljim napitkom, sve dok se u njen ukus nije ,,zaljubio“ papa Kliment VIII. On je odlučio da kafa više ne nosi ovu pogrdnu titulu i dozvolio da se slobodno ispija. Ovaj korak učinio je da se kafa prihvati i u drugim katoličkim zemljama, s obzirom na papin veliki uticaj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *