Čačanka koja nije Čačanka

Pripadam, nažalost, jednoj od onih generacija koja se više puta selila i to ne svojom voljom, niti voljom mojih roditelja. Mnogi od nas su bežeći od „vrućih kolača“ obišli pola Jugoslavije. Ali, u koji god  grad da odeš, na bilo koje  mesto na planeti, koliko god da su ljudi srdačni i otvoreni, to nikad nije tvoje rodno mesto.  Uvek si dođoš.

Vremenom sam naučila da je potrebno samo prihvatiti stvari, svako je tamo gde treba da bude. Međutim, vrlo je zanimljivo da ljudi, kada nemaju dosta argumenata za omalovažavanje, a žele da vređaju pojedinca (vrlo verujem da je to nekima poput fetiša), onda počinju sa tom „dođoškom diskriminacijom“. „Dođoška diskriminacija“ je pretpostavka da će dođoš, u tvom rodnom mestu, tebi ispred nosa, uzeti nešto.

Kao neko ko je osnovao fejsbuk grupu „Čačanke“ koja većini korisnika služi u što bržoj razmeni informacija, i sigurno čini ovaj svet u kome živimo lakšim, nisam rođena Čačanka. To je mnogima čudno, čak i neprihvatljivo. Međutim, Čačak je grad koji je kroz svoju istoriju ugostio, ali i prihvatio mnoge koji nisu rođeni u ovom gradu. Svima nam je isti cilj, a to je da od Čačka napravimo bolji, ugodniji grad za sve nas i da ga promovišemo na najbolji mogući način, koliko je to do nas kao građana. Kada gledamo iz te perspektive, onda podela ne sme da bude.

Kada je grupa „Čačanke“ osnovana bilo je dosta skeptika koji su iz najbolje namere govorili da Čačak neće prepoznati ideju i da to u Čačku neće uspeti, ali ja sam u tome videla drugu dimenziju. Ja sam verovala da ću pronaći jedan Čačak koji vidim drugačije i zaista sam ga pronašla. Cilj grupe jeste da se žene raznih profila i zanimanja upoznaju i druže, kao i da se podrže, ali i da se, na kraju krajeva, upoznamo sa jednim kreativnim Čačkom. Posle tri godine smatram da smo svi pronašli taj „kreativan Čačak“ koji sam videla kao neko ko nije rođenjem Čačanka.

Čačanka koja nije Čačanka, to je moja „ dođoška mrlja“ koja metastazira po svim onim dobrim stvarima koje su Čačanke uradile, pa se pitam da li je kultura nasledna isto kao i titula „starosedeoca“?

Foto: Nataša Belošević

2 Comments

Add Yours
 1. 1
  Gordana Goga Djordjic

  Cacak grad gde sam upoznala Cacanku koji nije Cacanku Novosadjanku koja nije Novosadjanka, srecna sto sam imala privelegiju da je upoznam, sto je poznajem i znam da je zena „zmaj“ zena koja pripada svuda , koju prihvataju svuda a upravo je to sto mi se izmedju mnogo toga dopalo kod Dragane.Divno je znati da si svuda kao kod kuce a da je kod kuce uvek najlepse.Hvala joj na svemu ucinjenom i hvala sto cini ne sebicno i dalje.Pozdrav ogromni od Goge znace ona od koje, ne moras s nekim pricati svaki dan, ali eto prosto znas da postoji neko ko ima energiju kao ona , kao ja i kao mnogi drugi.Slican se slicnom raduje. <3

 2. 2
  Sladjana

  Ja sam postala „dodjos“ u Cacku sa pet ipo godina. Uvek kazem da sam Cacanka, iako vec 42 godine ne zivim u Cacku, ali mu se uvek s ljubavlju vracam.
  Hvala vam za grupu „Cacanke“. Sjajna je!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *