OK house i KREATIVNA JAZBINA

Foto: Ivan Aleksić

Malo posle Vaskrsa, 7. maja 2021. godine na obroncima Ovčara, tačnije u Dučalovićima organizovala se mala fešta, izložba i čas u prirodi KREATIVNE JAZBINE. Likovne radionice koje se održavaju u sklopu udruženja su malog obima i grupe se polako upućuju u veštine crtanja, slikanja, redizajna i ekologije ali najčešće u ateljeu ili u učionici . Lepi prolećni dani inspirisani Vaskrsom bili su lep povod da se deca i slikarka Ivana Knežević otisnu u prirodu i jedan čas posvete radionici na otvorenom. Taj događaj je bio dugo pripreman jer su polaznici radionica celih mesec dana oslikavali velika jaja od stiropora, velike zečeve i đzinovske šargarepe.

Ideja je potekla od vlasnika kuće za odmor OK House, Danke Mutapović (https://www.instagram.com/o.k._house/ ) i slikarke Ivane Knežević (https://www.instagram.com/artstudiosivak1/ ). Nesvakidašnji dizajn kuće i očaravajuća priroda kao i sama pozicija imanja koja obezbeđuje divan panoramski pogled privukao je pažnju prvo edukatora likovnih radionica KREATIVNE JAZBINE a kasnije i ostalih polaznika radionica. Početna ideja je bila izrada dekoracija za imanje od strane polaznika radionica, međutim kasnije je ta ideja prerasla u mali projekat koji je uključivao veči broj polaznika radionica. Deca slikari su se iz dana u dan u manjim grupama dopisivali svojim radovima, pravili mala umetnička dela na velikim stiropor jajima, svaka od tih instalacija postajala je slika za sebe. Ubrzo je to oslikavanje postalo centar i okosnica rada u ateljeu. Deca su uz pomoć nastavnika oslikala i dekorisala više od 15 jaja, dva-tri velika zeca, ogromne cvetove i šargarepe. Tako da je dekoracija polako prerasla u malu izložbu grupnih radova polaznika likovnih radionica. Svi su se radovali toj izložbi u prirodi. Pošto je vreme bilo podesno samom konceptu izložbe dodali smo i poteru za slatkišima i čokoladnim jajima koje smo tražili na imanju OK housa.

Naravno da bi događaj bio potpun deca su na otvorenom uz pomoć kordinatora slikarke Ivane izradili korpice od kartona koje su kasnije koristili da bi svoje nađeno blago mogli prenositi i sakupljati. Mala fešta u prirodi bila je pravi događaj kako za decu tako i za roditelje. Izlet je postao zabavna avantura roditelja, domaćina, edukatora, čak su i ljubimci imali svoje mesto.

Podsetili smo se na posletku i starih zaboravljenih igara kao što su šuga, žmurke i jurke. Deca su trčala i uživala u divnoj prirodi i pogledu, vreme je bilo idealno za aktivnosti u prirodi. Roditelji su sa terase Ok Housa bezbrižno i uz posluženje domaćina uživali u sunčanom danu.

Ceo događaj je prošao u sjajnom raspoloženju svi smo zaključili da smo željni druženja i da nam je priroda najbolji lek i beg. Ovo nije poslednji događaj tog tipa koji se desio u organizaciji KREATIVNE JAZBINE, biće ih još. Radionice i tim KREATIVNE JAZBINE će se opet potruditi da svoje polaznike iznenade novim izletom i interesantnim aktivnostima u prirodi. Čačak i njegova izuzetna okolina su fantastično tle za nove i kreativne projekte. 

Za sad izvesne aktivnosti ovog udruženja biće izdavanje knjige poezije čačanske pesnikinje i profesorke srpskog jezika i književnosti Ivane Pajić ,,Narandžasta, Bliska Konstanta golica“ i likovne radionice koje će se izvoditi na javnom prostoru u samom gradu Čačaku tokom letnjeg raspusta ,,Letnje igre slikarskih tehnika“ (LIST). Vidimo se. Pratite rad KREATIVNE JAZBINE i na društvenim mrežama facebook-u (https://www.facebook.com/KreativnaJazbinaSIVAK ) i Instagram-u (https://www.instagram.com/umetnine/ ) kao i na sajtu www.ateljesivak.com

https://www.ateljesivak.com/views/workshop.php

OK house i njeni gosti foto: Ivan Aleksić video: Ivana Knežević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *