Koliko smo plastični?

Nedavno sam čitala intervju jednog poznatog estetskog hirurga koji sređuje holivudske dive, on je letovao na crnogorskom primorju, pa je posetio i Srbiju. Njegov stručni komentar je potpuno drugačiji od onog kako se kod nas tumači pojam lepote i estetske hirurgije. On smatra da je tajna lepote i rada na sebi (u smislu estetske hirurgije) da se nikada ne primeti da ste nešto radili na sebi, već da sve treba da izgleda kao delo  majke prirode. Kaže da što žena izgleda prirodnije, to je veće majstorstvo njenog hirurga.

Bio je šokiran stanjem naših parametara „lepote“, odnosno onoga što žene na Balkanu zahtevaju od svog doktora. Stručno lice je tu da ispuni zahteve klijenta, ali i da, na neki način, postavi parametre, ukoliko postoji etika. Moglo bi se reći (po rečima doktora o zahtevima klijenata) da je kod nas u pitanju čuvena „prepisivačka škola“, svi bi da liče jedni na druge, a da budu jedinstveni.

U Srbiji je igranje sa ubrizgavanjem kubika lepote toliko uzelo maha da su nam naslovne strane medija prepune unakaženih žena koje su umesto „kubika lepote“ dobile ozbiljne telesne povrede. Postavlja se pitanje ko je u ovom slučaju zakazao? Da li država koja je trebala oštrije da kontroliše rad salona i ordinacija gde se pružaju ovakve vrste usluga, ili su toliko primamljivi novi tretmani koji garantuju magiju posle samo jednog „čarobnog uboda“?

Bilo kako bilo i ovde smo kao javnost podeljeni na dva dela. Od toga da strašno osuđujemo ljude koji odlaze na tretmane kod estetičara, do onih koji su potpuno „navučeni“ na svetske trendove prilagođene našoj valuti. Da li smo postali toliko plastični da nam je važnije da prođemo jeftinije nego dobro? Da li su parametri lepote toliko bitni da rizikujemo zdravlje zarad „večite“ mladosti ili punijih usana? Frapantan je podatak da žene u Srbiji radije posećuju estetičara nego ginekologa.

Ja sam uvek pobornik lepote i smatram da svako treba da radi ono što voli i što smatra dobrim za sebe. Žena i jeste da bude lepa, svaka, po sopstvenim kriterijumima isključivo. Treba da radi na sebi kao na dijamantu dok ne pronađe svoju lepotu, ali ne na štetu svog zdravlja. Žena je najlepša onda kada je srećna, a sreća dolazi iz čiste ljubavi prema sebi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *