Šta je ljubav?

Zašto smo toliko uplašeni od ljubavi? Zašto ljubav izgleda kao nepodnošljiv bol?

Pitaš se: Šta je ljubav?

To je duboki poriv biti jedno sa celinom, duboki poriv da se „ja“ rastopi u jedinstvo. Ljubav deluje tako jer smo odvojeni od vlastitog vrela i iz takve pozicije rađa se žudnja za vraćanjem u jedinstvo, da prosto postaneš jedinstvo s „tim“.

Ako iščupaš drvo iz zemlje, ako ga izvučeš iz korena, tada će drvo dobiti veliku želju da se vrati svom tlu, jer to je njegov stvarni život, jedini oblik života.

Sada to zanemari, izdvojeno drvo ne može bitisati, ono treba da živi u zemlji, sa zemljom, kroz zemlju. To je značenje ljubavi.

Naš ego postaje barijera između nas i našeg tela – celina. On, ego, dugo nije bio zdravo hranjen.

Ljubav je žudnja za dobijanje životnih sokova: taj problem je rešiv ako se predamo suprotnom: zato je muškarac privučen ženom,  a žena muškarcem.

Muškarac može naći tlo kroz ženu i može postati utemeljen i tada su oni dopuna jedno drugom, celina.

Sve dok je muškarac polovina, on je u očajničkom pokušaju da bude celina, i obrnuto.

I žena je samo polovina, u očajnom pokušaju da bude celina.

Kada se te dve polovine sastanu, počinje spajanje. Tada se prvi put počinju osećati utemeljeno, tada počinje velika radost, koja je poenta ljubavi.

Žudnja za ljubavlju je je žudnja za celinom, onom božanskom, stvarnom, istinitom.

Čovek ne može da živi bez ljubavi, jer je to božanska kreacija. Dokaz tome je da usamljenost, patnja, osećaj kao da umiremo, jer smo polovina.

Samo zajedno rastemo, negujemo se i bivamo ispunjeni.

Ti pitaš: Šta je ljubav?

Pitaš zato što si toliko uplašen od ljubavi.

Plašiš se gubitka ega koji nas prividno štiti od bola, koji nas štiti od bola, i muškarca i ženu podjednako, ali ovo treba shvatiti: Ti ljubav možeš utemeljiti u celinu samo ako obuzdaš svoj ego, sebe, ne postoji drugi način.

Tebe privlači celina, jer je to svrha ljubavi, mi smo bića ljubavi. A kada dođe trenutak da iščezneš od sveobuhvatnog, počinješ da osečaš strah, koji je sve osim ljubavi.

Ljubav znači hraborst prihvatiti da smo celina.

tekst: kreativni saradnik, RaMa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *