Branko Utvić, fotograf koji kroz objektiv traži lepotu života

Branko Utvić sigurno je jedan od najpoznatijih i najinteresantnijih fotografa u Srbiji. Njegove fotografije ulepšavale su mnoge izložbe, a ono što ga izdvaja od ostalih fotografa je iskrena želja da u svakom detalju,  kroz svoj objektiv, pronađe lepotu.

Njegove fotografije speifične su po tome što gledaoca nikad ne ostavljaju ravnodušnim, dok pokušavaju da odgonetnu ideju koju je umetnik imao. Za Branka, fotografija je izazov, da svaka sledeća bude nova, pa se može reći da je on, pojam fotografisanja postavio na nivo daleko iznad proseka, jer zaista od „sirovog“ materijala pravi magiju, samo uz pomoć svojih inovacija da svet vidi jednim sasvim drugačijim očima i to prenosi kroz svoj objektiv.

U daljem tekstu, predstavićemo vam 10 fotografija po izboru Branka Utvića uz njegove kometare, kako ih je video, doživeo i preneo publici.

Za ovu mi je interesantno jer kao da sam predosetio da ću taj dan, po zimi, uhvatiti pravi trenutak pred sumrak. Nisam pogrešio, oblaci i zraci sunca  bili su savršeni.

B. Utvić

Ova je nastala na Divčibarama. Ceo dan smo  bili  na planini, ali magle nije bilo nigde. Tek  u povratku kuci smo kolega i ja naišli na maglu . Morali smo da napravimo fotke kao neku priču, kolega mi je na ovoj  fotografiji pozirao da bi fotka  imala kompletnu priču. Nadam se da smo uspeli u tome.

B. Utvić

Ova fotografija  je malo starija, ali meni vrlo draga. Nastala je u veče kada sam imao inspiraciju da napravim fotografiju sa  dugom ekspozicijom. Lokacija je podzemni prolaz kod Žitoprometa. Zanimljivo je da je to prva fotka koju sam napravio . I ona je  ispala, bar za mene,  savršena.

B. Utvić

Ova fotografija  nastala je u Albaniji 2018. Godine, tada sam prvi put  išao na letovanje u Valonu. Čekao sam veče koje će dati fotografijama ovakve boje neba. I uspeo sam u tome.

B. Utvić

Na ovoj fotografiji  Ivana  je jedna od modela. Sa njom sam probao novi objektiv koji sam kupio nekoliko dana pre fotkanja. Na ivani sam ga prvi put i probao. Ona je bila u grču na fotkanju što je  i normalna stvar jer se nismo poznavali, a nije tako jednostavno stati ispred aparata osobi koju prvi put vidiš. Ali saradnja je bila tada dobra i ovo je meni omiljena sa ovog photoshootinga.

B. Utvić

Jedna od najboljih, po meni, ikada napravljena sa moje strane. Odlazak u Makedoniju na otvaranje izložbe u Kumanovu. Prvi dan i obilazak Skoplja, vreo dan, seli smo na neku klupu da odmorimo. Pogledao sam levo i video scenu čoveka i pravi naziv na grafitu koji nisam smeo da propustim. Napravio sam nekoliko fotografija, ali ova je bila favorit.

B. Utvić

Sa letovanja u Ohridu 2019. Arhitektura je neverovatna i sačuvana što nije slučaj sa našim gradom. U obilasku sam video ovu scenu i poželeo da napravim dugu ekspoziciju noću baš na ovoj lokaciji. Zato obalci izgledaju ovako, jer je fotografija nastajala ceo jedan minut, za to vreme su se oblaci  pomerali pa zato i izgedaju ovako nestvarno.

B. Utvić

Zanimljivo da sam zapamtio datum ovog photoshootinga jer je bio 1. septembar na Kamenici  kada je nastala serija fotografija. Nekoliko sati hoda po plitkoj vodi da bih uhvatio savršene kadrove. I uspeo sam u tome, ali sam posle toga danima pio andole zbog upale mišića na nogama od hoda kroz vodu. To je bio odličan trening. Ova fotograafija mi je omiljena od svih tada nastalih.

B. Utvić

Stara Planina 2020. Posle lookdown-a jedva sam  dočekao da negde odem i razbistrim misli, ta planina me je očarala “na prvu”. Teško je sve u nekoliko dana obići, ali onoliko dana koliko sam bio je dovoljno da napravim fotografije koje će ostati kao uspomena na to planinarenje i lep provod i predivnu prirodu koja je, sva sreća, skoro netaknuta. Na fotografiji je vodopad Tupavica jedan od bisera na Staroj planini.

B. Utvić

Bele poklade u Lozoviku pre početka pandemije. Foto safari koji nije smeo da se propusti jer su u pitanju stari običaji tog kraja. Napravio sam  dobru kolekciju fotografija na ovom safariju. Koristio sam “zoom” objektiv da bih uhvatio scene koje su autentične iz daljine da ne remetim ceo ritual običaja. Ova fotografija se prošle godine našla kao moja najbolja fotografija na otvaranju godišnje izložbe u “Žutoj kući” u Čačku.

B. Utvić